Topsectorenonderzoek

Wetenschappelijke Bodemvorming onder de Voedselbosbouw
Om de (potentiële) meerwaarden van voedselbossen te toetsen en te onderbouwen geven tien consortiumpartners sinds oktober 2020 uitvoering aan het vierjarige onderzoeksproject Wetenschappelijke Bodemvorming onder de Voedselbosbouw. Doel van het project is: wetenschappelijk verantwoorde inzichten genereren in de duurzaamheidsimpacts van voedselbossen in termen van verdienvermogen, klimaatmitigatie, (agro-)biodiversiteit, bodemkwaliteit en ecologische veerkracht.
De twee grootschalige voedselbossen die Stichting Voedselbosbouw aanlegt in Almere (30 hectare) en Schijndel (20 hectare) fungeren als ‘living labs’ voor het praktijkonderzoek naar de beloften van de voedsel-bosbouw. Het feit dat deze voedselbossen tijdens het onderzoeksproject worden aangelegd, biedt de mogelijkheid om de ontwikkeling hiervan vanaf de aanplant te monitoren. Het meetbaar maken van biodiversiteitsherstel, koolstofopslag (klimaatmitigatie) en waterretentie is steeds vaker een randvoorwaarde voor beloning van ecosysteemdiensten die worden geleverd door onder meer agrarische grondgebruikers. De studie sluit daarmee aan bij de beleidsambities van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, het Klimaatakkoord en de missies van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Meer weten over...
Het Topsectorenonderzoek
Op de website van Wageningen university kun je meer lezen over de wetenschappelijke bodemvorming onder de voedselbosbouw
Ga naar...