Voedselbos Achterhoek

Voedselbos Achterhoek

Locatie

Neede, Gelderland

Oppervlakte

12 hectare

Ontwerp

Martijn Aalbrecht (De Voedselboss)

Aanleg

Eerste aanplant: februari 2022

Van veehouderij naar voedselbos voor de toekomst

Al vijf generaties lang runt de familie Mekking een landbouwbedrijf in Neede, Gelderland. Met hun ondernemersgeest is de familie altijd op zoek naar innovatieve en nieuwe ideeën om het agrarische bedrijf te verbeteren. Zo is de oorspronkelijke melkveehouderij in de afgelopen vijftien jaar vervangen door een vleesveehouderij, akkerbouw en agrarisch natuurbeheer. Voedselbos Achterhoek is een initiatief van Hens en Ilze Mekking van het agrarische bedrijf Mekking Agro. Zij hebben de ambitie om hun boerderij te transformeren naar een natuurinclusief landbouwbedrijf.

RK00009

Aan de noordzijde van het beoogde voedselbos bevinden zich de Buurserbeek en natuurgebied Needse Achterveld, op land van Staatsbosbeheer en Waterschap Rijn en IJssel. Voedselbos Achterhoek wordt een rationeel voedselbos dat is gericht op agrarische voedselproductie. Hierbij wordt twaalf hectare land omgevormd tot één van de grootste particuliere voedselbossen in Nederland. Een klein deel, ongeveer één hectare, zal toegankelijk zijn voor publiek, zodat recreanten en professionals kunnen kennismaken met talrijke eetbare soorten en het agro-ecosysteem van het voedselbos.

fam-Mekking

Twaalf hectare land wordt omgevormd tot één van de grootste particuliere voedselbossen in Nederland

De eerste windhagen zijn in december 2021 geplant. In het voorjaar van 2022 is het schetsontwerp uitgewerkt tot een definitief ontwerp en zijn de bestellingen voor het plantseizoen 2022-2023 geplaatst. Bij de voorbereiding van de aanplant wordt ook gekeken naar het beperken van vraatschade door reeën en konijnen. Het plantgoed voor Voedselbos Achterhoek wordt mede gefinancierd door Trees for All.

Wij werken aan dit project ...