Voedselbos Baarle-Nassau

Voedselbos Baarle-Nassau

Locatie

Baarle-Nassau, Noord-Brabant

Oppervlakte

6,5 hectare

Partners

Groen Ontwikkelfonds Brabant, Trees for All

Aanleg

Eerste aanplant: najaar 2021

Nicholaas Geijer V
Nicholaas Geijer II
Voedselbos Baarle-Nassau

Een voedselbos in de 'natte natuur', waar bosranden overgaan in waterpartijen

Voedselbos Baarle-Nassau is een initiatief van de jonge natuurkundige Nicolaas J. Geijer. Nadat Nicolaas een businessplan bij het Groen Ontwikkelfonds Brabant indiende, kreeg hij in juli 2020 de kans om een voedselbos te ontwikkelen op een perceel van 6,3 hectare. Dit stuk grond was eerder in gebruik als akker en als weide voor rundvee. Met een rijk productievoedselbos wil Nicolaas de natuur in het nabijgelegen ‘Het Merkske’ versterken. Het ontwerp is afgestemd op de kenmerkende natte natuur in dit gebied waar bosranden overgaan in waterpartijen. De oogsten van onder meer fruit en noten wil Nicolaas verwerken in producten als jams, sappen, kastanjemeel en notenmelanges.

Nicolaas Geijer I

Met een rijk productievoedselbos wil Nicolaas de natuur in het nabijgelegen ‘Het Merkske’ versterken

De ontwerpers, Jan Hein Ruijgrok en Peter van Oort, hebben in overleg met Nicolaas een definitief ontwerp afgerond. Door in het ontwerp gebruik te maken van de hoogteverschillen in het gebied is een mooie gelaagdheid ontstaan. Ook is rekening gehouden met de hoge grondwaterstand, die mogelijk nog voor uitdagingen kan zorgen.

Nicolaas

Voedselbospionier Nicolaas Geijer

De bestaande windsingels zijn al oud en groot, waardoor in februari 2022 direct kon worden gestart met de aanplant van eetbare soorten. Om het jonge plantgoed te beschermen tegen vraat- en veegschade door wild (reeën en hazen) is boombescherming toegepast. Er zijn inmiddels bijna 5.000 bomen, planten en struiken geplant. Een deel hiervan dient als windhaag om het voedselbos te beschermen. Ook dragen de bomen een steentje bij aan een gezonde bodem voor de overige planten en struiken die straks in het voedselbos groeien. De eerste voedsel producerende planten en bomen -zoals rabarber, bessenstruiken, fruitbomen en notenbomen - staan ook in de aarde. Ondertussen ontwikkelt het landschap zich tot een ruig geheel van allerlei kruiden. Verder groeien de eerste vruchten volop en stonden in het voorjaar veel fruitbomen in bloei.

VBB-N_zonsopgang

Het plantgoed voor dit voedselbos wordt medegefinancierd door Trees for All.

In de video Pionieren met Voedselbossen vertelt Nicolaas over zijn drijfveren om een voedselbos aan te planten.

'Een rondje langs de velden': Voedselbos Baarle-Nassau

Download hier de brochure over Voedselbos Baarle-Nassau.