NIEUWS / BLOG

Van voedselbos naar proeflokaal

“Een cider die niet schreeuwt, maar veel te zeggen heeft.” Dat is de treffende omschrijving die Mattias Terpstra van Proeflokaal Nevel geeft van de cider ‘Oogst’. Een bruisende cider met een rijke, bijna tropische smaak, die dit jaar is gemaakt van appels, peren, kweeperen en nashi's uit Voedselbos Ketelbroek. Op zaterdag 29 augustus ging hij samen met Wouter van Eck tijdens een veelbekeken livestream vanuit Ketelbroek in op de samenwerking tussen brouwerij en voedselbos.

Nevel maakt wilde bieren in Nijmegen. Bieren met een herkenbaar karakter, met natuurlijk geteelde kruiden, fruit, boombast en zelfs groenten uit de eigen omgeving. Lokale leveranciers krijgen een eerlijke prijs voor hun producten, zodat zij duurzaam kunnen blijven telen. Ketelbroek is de belangrijkste partner van de bierbrouwerij. Op de voormalige maisakker vlakbij Groesbeek staan honderden eetbare bomen, struiken en kruiden, waar Nevel regelmatig van oogst. “We werken voor honderd procent met Gelderse ingrediënten. Zo is het graan van afkomstig uit Groesbeek, de hop komt uit Empen en Zieuwent en we gebruiken onder meer fruit en kruiden uit voedselbos Ketelbroek om onze bijzondere en complexe bieren te maken”, legt Mattias uit.

Op deze zomerdag presenteert Nevel geen bier, maar een bijzondere cider, die volledig is gemaakt uit fruit dat in 2019 geoogst is in Ketelbroek. “Er zitten alleen appels, peren, kweeperen en nashiperen uit het voedselbos in deze cider. We hebben iets meer dan vijftig liter gemaakt: een exclusief aanbod dat voor de fijnproevers korte tijd in ons proeflokaal beschikbaar zal zijn.” Samen met Wouter van Eck neemt Mattias de kijkers vervolgens mee tijdens een rondgang door het voedselbos. Wouter: “Elf jaar geleden, toen ik deze kavel samen met mijn partner kon kopen, was dit nog een kale akker. Met dit voedselbos hebben we de overgang gemaakt naar een polycultuur: een diverse plantengemeenschap die uit veel verschillende soorten bestaat. We proberen de principes van een natuurlijk bos te volgen. Als je dat goed doet, doet de natuur al het werk. Het enige wat wij hoeven te doen, is oogsten.”

Een bruisende cider met een volle, bijna tropische smaak

En zo geschiedde in 2019, toen het fruit voor de cider ‘Oogst’ werd geoogst en geperst. “We hebben hieraan onze huiscultuur toegevoegd met het oog op een relatief snelle vergisting. We hebben deze cider buiten na de fruitoogst laten vergisten. Zo vanaf eind september, als het al wat koeler begint te worden. Hierna hebben we de cider vier tot vijf maanden laten rijpen en in april van dit jaar gebotteld”, vertelt Mattias. “Het is een mooie bruisende cider die doet denken aan Franse cider, behalve dat aan onze cider veel meer fruitsoorten zijn toegevoegd. Hij heeft een volle, rijpe en bijna tropische smaak, met een subtiele bitter… en hij drinkt gevaarlijk gemakkelijk weg”, zegt hij waarschuwend tegen Wouter, die net een slok neemt. “Je zou bijna vergeten dat er 7,5 procent alcohol inzit.”

Uitgelicht
Recent
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Stichting voedselbosbouw Nederland