Voedselbos Zeewolde (Flevoland)
Marieke Odekerken - Voedselbos 02.jpg
Projectbeschrijving:

Zeewolde is een geweldig bosrijke plek, het zit in de naam en de jonge historie. Ook het ontwerpen en experimenteren past de Flevolanders.

Op deze zeer jonge grond kunnen even zo jonge ideeën wortel schieten!

Dicht bij het dorp kunnen wij iedereen laten zien en ervaren wat het voedselbos brengt. Dit is een kleinschalig en educatief voedselbos met een sociaal maatschappelijk karakter. Scholen, verenigingen en natuurliefhebbers kunnen er een rol gaan spelen. Het terrein is openbaar te bezichtigen, wel graag op de paden blijven om het nog jonge bos de rust te gunnen die het nodig heeft.

Twee jaar na het ontstaan van het idee is het grootste deel van het voedselbos aangeplant. Met twintig vrijwilligers in twee weekenden en wat losse dagen is veel werk verzet. De eerste winter was grillig en stuurde soms de planning in de war maar als we konden planten was het heerlijk bikkelen aan de Eikenlaan. De kruinlaag, de kleine bomen en struiken zijn aangeplant. Na de eerste droge zomer van 2018 volgde een evenzo droog 2019. Een spannende tijd voor een opgroeiend voedselbos, blijft alles in leven, slaat het wel aan. Ja het gaat goed! De bosbodem had voldoende reserve voor een goede (zij het droge) start. Aan het begin van jaar drie is er eindelijk echte groei te verwachten. De variatie is nu al enorm, de biodiversiteit neemt toe, zowel in flora als in fauna.

We hopen dat het buizerdpaar weer gaat nestelen in de omgeving. De takkenrillen bieden nu al woonplaats aan veel vogels en kleine zoogdieren.

VBZ-totaal.png
Kerngegevens:

locatie:

oppervlakte:

Ontwerp:

Aanleg:

Partners:

Zeewolde (Google Maps)

1,2 ha.

Evelyn Derksen

2018

Gemeente Zeewolde,

IVN Zeewolde

Plantschap

Stichting VBNL

Stichting voedselbosbouw Nederland