'Een rondje langs de velden': Bosboerderij Pickensteeg

'Een rondje langs de velden': Bosboerderij Pickensteeg

Samen met koplopers van binnen en buiten de landbouw zet Stichting Voedselbosbouw belangrijke stappen om een vruchtbare bodem te creëren voor de voedselbosbouw in Nederland. Met de uitvoering van het programma Duurzame Doorbraak Voedselbosbouw maakt zij zich sterk om in vijf jaar minstens honderdvijftig hectare voedselbossen te realiseren op landbouwgronden. Wie zijn deze voedselbospioniers? In de rubriek ‘Een rondje langs de velden’ stellen wij hen aan jullie voor. Het woord is aan Celine de Gast en Lino Vaessen van Bosboerderij Pickensteeg in Brabant. “De geboorte van onze dochters maakte ons ervan bewust dat we iets willen teruggeven aan de komende generaties.”

Met Bosboerderij Pickensteeg willen Celine en Lino een milieuvriendelijk totaalconcept ontwikkelen waarin hun voorliefde voor het boerenleven, de natuur en het ontwikkelen van creatieve foodcepten tot leven komt. Zo komt de passie van Celine voor koken en lekker eten samen met de voorliefde van Lino voor de natuur. Dat is hem met de paplepel ingegoten, vertelt hij. “Ik ben van jongs af aan verknocht aan de natuur. Ik was altijd bezig met beestjes en bloemetjes en wilde alles onderzoeken. De natuur en alles wat er leeft, intrigeert me en ik vind het fijn om de natuur te observeren.” In het voedselbos komen twee werelden - de passie voor lekker eten en de liefde voor de natuur - bij elkaar. Celine: “De geboorte van onze twee dochters in 2019 maakte ons er tegelijkertijd van bewust dat we iets wilden teruggeven aan de komende generaties. Ook zijn we echt verliefd geworden op deze plek.”

Ongeveer een jaar geleden, zo rond de jaarwisseling, vonden Celine en Lino een stuk grond van 10,4 hectare in Esch, Brabant. Ruim acht hectare is bestemd voor de aanplant van een voedselbos. Dat is een bewuste keuze, vertelt Celine. “Een voedselbos is een veerkrachtig systeem, waarin we gewassen kunnen laten groeien en oogsten door mee te bewegen met de natuur en erop te vertrouwen dat de natuur altijd zijn evenwicht hervindt.” Lino: “Het is een manier van duurzaam boeren die de biodiversiteit versterkt en daarnaast de mogelijkheid biedt om CO2 op te slaan, water vast te houden en de vruchtbaarheid van de bodem te vergroten.” Tijdens hun zoektocht naar een ontwerper kwamen Celine en Lino op het spoor van Stichting Voedselbosbouw. Zij biedt ondersteuning bij de inrichting van het voedselbos, dat wordt ontworpen door Peter van Oort en Jan Hein Ruigrok.

Een kweekvijver van gastronomische experimenten

Op deze plek willen Celine en Lino een gastronomisch voedselbos ontwikkelen waarmee zij toprestaurants willen bedienen met bijzondere, minder bekende soorten. “We willen een nichemarkt aanspreken en brengen nu in kaart met welke exclusieve en mooie soorten we chefs in het topsegment kunnen bedienen. We zijn met dit voedselbos aan het pionieren, maar willen hiervoor wel de tijd nemen”, benadrukt Celine. “We willen ons met de kwaliteit van onze producten onderscheiden. Voor chefs van de betere restaurants staat de zoektocht naar de betere producten altijd voorop, omdat het de kwaliteit van het eindproduct bepaalt. We richten ons vooral op de afzet van mooie producten, die óók kunnen bijdragen aan een bijzonder resultaat op het bord. Wij willen onder meer uitheemse gewassen laten groeien die je niet bij de lokale groothandel of boer om de hoek kunt krijgen. We gaan experimenteren met nieuwe bijzondere smaakcombinaties.” Lino: “Met de rijke ervaring die Celine met het ontwikkelen van foodconcepten heeft opgedaan, willen we ook andere chefs inspireren om met minder bekende producten en ingrediënten te werken. Zo willen we workshops geven, waarbij we hen kunnen meenemen in de vele mogelijkheden die er zijn.

Voedselbos Pickensteeg
Celine de Gast
Lino Vaessen

Zo biedt het voedselbos een mooie voedingsbodem om te experimenteren met nieuwe soorten. Tegelijkertijd helpt dit ons om onze producten te verkopen; door een afzetmarkt te creëren bij restaurateurs, cateraars en andere spelers in onze regio.” In de bosboerderij van Celine en Lino zullen sommige gewassen worden verwerkt in gerechten die gasten tijdens diners kunnen proeven. Ook wil het tweetal in het voedselbos verschillende locaties creëren waar ruimte is voor culinaire beleving. Zij gaan in de komende tijd nog uitwerken hoe dat er precies uit gaat zien.

Geïnspireerd op het Brabantse landschap

Deze winter gaat de spade de grond in en worden de eerste planten besteld. “We willen onder meer in een lange strook een fruitboomgaard aanplanten. Dat wordt geen klassieke fruitboomgaard, maar eentje die op basis van de principes van een voedselbos wordt ingericht en waar we in het midden een ontmoetingsplaats creëren. Hier kun je aan een picknicktafel lekker zitten, de natuur op je laten inwerken en fruit plukken”, vertelt Lino. “In het noordelijke deel van het voedselbos gaan we windhagen aanplanten. Het is de bedoeling om hier in een ‘arena’ een tropische sfeer te creëren met de meest bijzondere soorten die in het bos te vinden zijn. Ook is er een lager gelegen deel dat vooral productiegericht zal zijn, met soorten die meer nattigheid kunnen verdragen.” Celine: “Het ontwerp is geïnspireerd op de oorspronkelijke zichtlijnen en vormen die het Brabantse landschap kenmerken. Ook krijgt een deel van het voedselbos een romantisch karakter. Hier willen we mensen ‘in het klein’ laten zien en beleven hoe een voedselbos eruitziet.”