Schijndel

Schijndel

Locatie

Schijndel, Brabant

Oppervlakte

20 hectare (16 + 4 hectare)

Ontwerp

Wouter van Eck en Evelyn Derksen

Partners

Groen Ontwikkelfonds Brabant en HAS Den Bosch

Aanleg

Eerste aanplant: 2019

voedselbos in de buurt
RK00035
rij-aronia

De ontwikkeling en exploitatie van een grootschalig voedselbos

Stichting Voedselbosbouw heeft in 2017 het Groen Ontwikkelfonds Brabant benaderd met het initiatief om binnen het (toekomstig) Ondernemend Natuurnetwerk Brabant een grootschalig voedselbos aan te leggen en te exploiteren. Vervolgens sloten de stichting, het Groen Ontwikkelfonds Brabant en de HAS Hogeschool in mei 2018 een samenwerkingsovereenkomst. Het doel van dit project is aan te tonen dat een bedrijfsmatige ontwikkeling en exploitatie van een grootschalig voedselbos een rendabel verdienmodel kan opleveren voor exploitanten, terwijl het óók bijdraagt aan een vitale natuur met een grote biodiversiteit.

Plantseizoen 2021-2022 II

Een vrijwilligster helpt een handje mee tijdens de plantdagen in Voedselbos Schijndel - foto's: Rebke Klokke

Het definitief ontwerp is klaar en de aanplant is in uitvoering. Tijdens het eerste plantseizoen zijn de randen van het voedselbos aangeplant. Het startsein voor het tweede plantseizoen 2019-2020 werd gegeven met een plantdag op locatie ‘Hardekamp’ voor ruim tweehonderd basisschoolleerlingen uit de omgeving.

Impressie van het plantweekend in Schijndel in de winter van 2019

Impressie van het plantweekend in Schijndel in de winter van 2019

Plantseizoen 2021-2022 VII

Tijdens het plantseizoen 2021-2022

De exploitatie van een grootschalig voedselbos kan een goed verdienmodel opleveren en bijdragen aan een vitale natuur met een grote biodiversiteit

Dit was een initiatief van Stichting Vitam Doet Goed om kinderen alles te leren over gezond eten. Bedrijfscateraar Vitam is strategisch partner van Stichting Voedselbosbouw. Ook het publiek toegankelijke, educatieve gedeelte van locatie Hardekamp, het zogenoemde ‘Vitaminibos’, is in de winter van 2019-2020 aangeplant. Het ontwerp is gemaakt door leden van het kernteam vrijwilligers van Voedselbos Schijndel onder begeleiding van landschapsontwerperEvelyn Derksen. Ook zijn op locatie Hardekamp drie productiehectares ingeplant met zo’n tweeduizend eetbare bomen en struiken. De locatie Boschweg is grotendeels ‘vol’ geplant met meer dan 2.500 struiken en bomen.

Aanplant voedselbos Schijndel, december 2019

plantinstructie
aanplant-schijndel
Banner2personen