Voedselbosbouw: veelomvattende oplossing voor het landelijk gebied
Voedselbosbouw: veelomvattende oplossing voor het landelijk gebied
De landbouw staat onder grote druk door problemen rondom klimaat, biodiversiteit, water en stikstof. Het Nationaal Programma Landelijk Gebied moet tot oplossingen leiden. De inzet van de regering om hiervoor een breed gedragen landbouwakkoord te sluiten, is echter mislukt. Provincies kunnen nog met eigen voorstellen en ideeën komen, maar duidelijk is dat ingezet moet worden op verzoening tussen landbouw en natuur. Voedselbosbouw biedt agrariërs een toekomstperspectief binnen de grenzen van natuur en klimaat. Met het oog op de verdeling van fondsen uit het Transitiefonds Landelijk Gebied en Natuur heeft Stichting Voedselbosbouw Nederland de kosten en baten van 170.000 hectare voedselbossen in kaart gebracht. Deze zijn samengevat in het Factsheet Voedselbosbouw.
Kosten
Binnenkort wordt 24,3 miljard euro verdeeld vanuit het Transitiefonds Landelijk Gebied en Natuur. Hiermee wil het kabinet de stikstofbelasting voor de natuur terugdringen en de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw verkleinen. Voedselbosbouw is inmiddels een bewezen landbouwmethode die agrarische voedselproductie en natuurherstel combineert. De kloof tussen de ogenschijnlijke tegenpolen ‘natuur’ en ‘landbouw’ kan gedicht worden. Grootschalige inzet op voedselbosbouw levert een positieve bijdrage aan de transitie van het landelijk gebied. Doordat de agrarische functie behouden blijft, zijn er géén kostbare uitkoopregelingen nodig. Omschakelende ondernemingen hebben weer een toekomstperspectief.
Met slechts 10 procent van de middelen uit het Transitiefonds - 2,4 miljard euro - kan vóór 2030 170.000 hectare voedselbos worden gerealiseerd. Dit komt overeen met 10 procent van het totale landbouwareaal in Nederland. Stichting Voedselbosbouw rekent hiervoor met een bedrag van maximaal 20.000 euro per hectare. Afhankelijk van de schaalvoordelen bij kwekers en agrariërs is voor het plantgoed tussen 4.000 tot 10.000 euro nodig per hectare voedselbos. De overige 10.000 euro zijn nodig voor voorbereiding, ontwerp, aanplant en beheer.