Voedselbos Ziedewij

Voedselbos Ziedewij

Locatie

Barendrecht, Zuid-Holland

Oppervlakte

6 hectare

Ontwerp

Max de Corte (Coöperatie Ondergrond)

Partners

Paul Casteleijn, Natuurgoed Ziedewij

Aanleg

Eerste aanplant: winter 2021-2022

Een voedselbos in een uitgestrekte polder

Natuurgoed Ziedewij is een uitgestrekte polder bij Barendrecht die wordt ingericht tot een natuur- en belevingsgebied. Hovenier Paul Casteleijn ontwikkelt hier een project voor de bouw van acht woningen in combinatie met de aanleg van een voedselbos van ongeveer zes hectare. In het voedselbos worden natuur, recreatie en landbouw gecombineerd. Naast het beoogde voedselbos zal het ‘Natuurgoed’ (10 hectare) ook een permacultuur-voedseltuin, een wandelgebied en een restaurant omvatten. Oogsten worden verwerkt in producten als siroop, wijn, azijn, jam, chutney en ingelegde en gefermenteerde producten. Gerechten bereid met producten uit het voedselbos zullen in de toekomst te proeven zijn in het restaurant van Natuurgoed Ziedewij.

banner4aanplant

whpc3738

Er is al een schetsontwerp gemaakt voor het hele Natuurgoed, maar het project heeft veel vertraging opgelopen als gevolg van langdurig oponthoud bij de vergunningverlening.

In het voedselbos worden natuur, recreatie en landbouw gecombineerd.

Zodra de seinen op groen staan, gaat landschapsarchitect Max de Corte in samenwerking met Paul Casteleijn aan de slag met de uitwerking van het ontwerp en de voorbereidingen van de aanplant van het voedselbos. De eerste aanplant van (eetbare) soorten voor het voedselbos is gepland voor de winter van 2022-2023.