LEUKER 1818

LEUKER 1818

Locatie

Baexem, Limburg

Oppervlakte

5,5 hectare

Ontwerp

Erik Rietjens en Wouter van Eck

Partners

Grootouders voor het Klimaat

Aanleg

Eerste aanplant: februari 2019

01_Visie_Leuker 1818_overzicht
Leuker1
05_Aanlant nov21 Foodforestfactory35 kleinformaat

Het eerste grootschalige voedselbos van Limburg

Voedselbos LEUKER 1818 is het eerste traditionele boerenbedrijf van Nederland dat volledig omschakelt naar agroforestry en het is het eerste grootschalige voedselbos van Limburg. Het verruilen van een traditionele melkveehouderij door bomen is een bewuste keuze. LEUKER 1818 is een initiatief van de familie Venner, een oud boerengeslacht dat sinds 1818 heeft geboerd in Midden-Limburg. Het voedselbos wordt aangelegd op landbouwgrond aan de Leukerweg in Baexem. Hier zijn al meer dan 15.730 bomen en struiken geplant, in 67 verschillende soorten. Het familiebedrijf functioneert nu nog voornamelijk als melkveehouderij en zorgboerderij. Omdat het voedselbos wordt aangeplant terwijl de melkveehouderij nog doorloopt, zijn de eerste vijf hectare van het voedselbos zo gesitueerd dat de activiteiten elkaar niet in de weg zitten.

Familie Venner

De familie Venner

Het voedselbos wordt in fasen aangelegd, terwijl de bedrijfsvoering geleidelijk transformeert. Uiteindelijk zal LEUKER 1818 twintig hectare omvatten met verschillende vormen van agroforestry. Met het voedselbos wil de familie niet alleen in samenwerking met de natuur lekker en gezond voedsel produceren, maar óók educatieve en recreatieve activiteiten ontwikkelen die goed zijn voor mens en natuur.

Mark Venner

Voedselbospionier Mark Venner

Bij LEUKER 1818 komen landbouw, horeca, recreatie en innovatie in harmonie met de natuur samen, met het voedselbos als kennisbron en katalysator. De oude stal van de melkveehouderij krijgt een nieuwe bestemming als broedplaats voor ecosysteem-ondernemers en particulieren.

Leuker2

De Grootouders voor het Klimaat (Urgenda) hebben een succesvolle crowdfunding gestart voor de cofinanciering van het plantgoed.

LEUKER 1818 in de media

Wij werken aan dit project ...