NIEUWS / BLOG

Voedselbossen en de discussie over invasieve exoten


Er is de laatste tijd veel geschreven over exoten in het voedselbos. In voedselbossen worden, met het oog op de voedselproductie, deels soorten aangeplant die ‘exoot’ worden genoemd. Het gaat dan om planten die van origine uit een ander gebied stammen. Zoals de vijg (Turkije), de appel (Kazachstan) en de pecannoot (VS). Het is belangrijk te duiden dat de meeste exoten géén invasieve exoten zijn. De appel, de vijg en de pecannoot verspreiden zich immers niet naar natuurgebieden. Terwijl de meeste exoten deugen, bestaan er ook enkele soorten die kunnen gaan woekeren. De Europese Unie heeft een richtlijn opgesteld met betrekking tot die planten die wél invasief zijn. Deze mogen niet worden verhandeld en aangeplant. Het spreekt vanzelf dat ook voedselbossen zich aan deze Unielijst moeten houden. Op 21 november 2019 verscheen er een opinieartikel in de Trouw geschreven door Wouter van Eck en Fransjan de Waard van Stichting Voedselbosbouw Nederland waar ze ingaan op exoten in het voedselbos. Lees het gehele artikel via deze link. Ook op de Green Deal website wordt er een pagina gewijd aan de discussie omtrent exoten.

Uitgelicht
Recent
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Stichting voedselbosbouw Nederland